Hemstäd – Städa hemmet så effektivt som möjligt

För att vara så effektiv som möjligt under hemstäd bör du veta att du inte behöver ägna långa tidsperioder till städning. Om du bara har 10 till 15 minuter om dagen, använd tiden till att göra lättare underhåll eller koncentrera dig på att rengöra ett speciellt rum. Du kan också ägna tiden åt en speciell städuppgift åt gången. Badrummet och köket är de områden som ansamlar mest bakterier. Därför bör du ge dessa rum störst uppmärksamhet!

Hemstäd: Vad man ska göra och inte göra

Späd ut rengöringsmedel som du använder. En tumregel är att fylla på med en fjärdedel vatten för att späda ut det. Efter det blir rengöringsmedlet mindre kladdigt och är mindre benäget att lämna fläckar. Du vill inte att det lämnats ränder efter du städat!

Rengöra speglar

När du torkar speglar, dörrspeglar och paneler, gör inte genom virvlande rörelser. Det är bättre att stryka först med upp- och nergående rörelser och sedan med horisontella rörelser. Virvlande rörelser kanske inte syns under regniga och molniga dagar, men när solen skiner på den rengjorda ytan kommer det att synas tydligt.

Använd inte pappershanddukar för rengöring. Det är både dyrt i längden och kan lämna skrapor och ludd. Pappershanddukar är tunna och inte särskilt hållbara. Om du har långa naglar eller bär ring är det lätt att sticka hål på pappret. Det är bättre att använda tvättbara textilhanddukar. De flesta hushållsbutiker har billiga textilhanddukar som bör fungera väl. Ett alternativ är att göra mindre torktrasor av en gammal T-shirt som du tänkt göra dig av med. Även textilblöjor kan användas på samma sätt.

Städa lite allteftersom

Med andra ord, gör förebyggande underhåll i ditt hem. Vänta inte till en yta blivit rejält smutsigt innan du gör något åt det. Om du väntar skapar du bara mer arbete åt dig själv. Gör istället hemstäd en del av din dagliga rutin. Du kan till exempel torka duschutrymmet efter varje användning för att förebygga angrepp av mjöldagg eller mögel. Sådana små detaljer kan göra en stor skillnad!

Häll inte rengöringsmedel direkt på ytorna du vill rengöra i hemmet. Det gäller även stoppade möbler, fönster och golv. Det är bättre att fukta eller spreja en trasa och sedan varligt stryka eller torka stolar, fåtöljer, soffor och persienner. Kom också ihåg att du bara behöver lite rengöringsmedel. Ofta räcker en gnutta långt!

Kontakta vår städfirma i Linköping för mer städråd.